safka

safka

sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Ravintola Kosmos, Stadi


LäskiPojan suosikkeihin pitkään kuulunut ravintola Kosmos ei pettänyt edelleenkään.  Kosmos kuuluu ehdottomasti vanhanliiton ravintola eliittiin Stadin ravintolamaailmassa. Kosmos on perustettu vuonna 1924 ja ollut samalla omistajasuvulla koko ajan. Kosmos paikkana kunnioittaa vanhoja kunnon ravintolaperinteitä. Ruoka on puhtaista hyvistä raaka-aineista valmistettua konstailematonta ruokaa, jossa näkyy hyvin kotimaisen keittiön vaikutteet. Samoin ravintolassa on vanhanliiton vahtimestari tummassa puvussa ottamassa asiakkaat vastaan, sekä huolehtimassa heidän päällysvaatteista ja laukuista ruokailun ajan. Tätä sukupuuttoon kohta päättyvää vahtimestari palvelua kaipaisi moniin muihinkin ruokapaikkoihin. Ja tähän täytyy vielä todeta, että Kosmoksen vahtimestarit ovat vanhojen dinosaurusten eliittiä. On todella mukava tulla ravintolaan, kun ovi avataan ja toivotetaan asiakas tervetulleeksi  ja heitetään siinä samalla pienet small-talkit. Samoin mukavaa on, että takeille on oma vartioitu paikka eikä niitä tarvitse asetella tuolien sarjoille tai sohville jonne ne eivät kuulu. Myös tarjoilija kaarti edustaa vanhaaliittoa, mustissa liiveissä ja valkoisissa kauluspaidoissa, puhumattakaan myös heidän ammattitaidosta. Henkilökunnan puolesta Kosmos on ihan ehdotonta Stadin eliittiä.

 Kosmoksen miljöö on juuri niin rento, mutta juhlallinen, että ei ole väärin tulla Kosmokseen syömään juhlavassa asussa taikka sitten ihan smart-casual pukukoodia noudattaen.


Ruoka on ollut joka kerta aivan taivallista ja siitä ei tarvitse sen enempää kertoa.
Tällä kertaa LäskiPoika veti alkupalaksi sienipihvejä, uunipunajuurta sekä jugurttia. Annos oli loistava, kotimaiset metsäsienet maistuivat juuri siltä, kun niiden kuuluikin maistua, kotimaiselta metsältä. Uunipunajuuret olivat sopivan rapeita ja niiden kanssa jugurttikastike toimi todella hyvin.





Pääruokana oli tietysti Kosmoksen klassikko annos eli tartarpihvi. Kosmoksen tartarpihvi on ehdottomasti yksi parhaita mitä olen missään syönyt, Stadin paras heittämällä. Siinä ei ole mitään liikaa eikä mitään liian vähän. Mitään ei ole sotkettu vaan itse saa komponentit sotkea miten haluaa.


Jälkiruokana toimi Kosmoksen klassikko annos jäädytettyä suklaakakkua Nina Lincolnin tapaan, joka on ollut listalla jo 30 vuoden ajan ( Alunperin Englantilaisen kilpa-autoilijan antama
ohje on peräisin 1970-luvun formula-kuljettaja Jochen Rindtin
suomalaisen puolison keittiöstä.- kosmoksen menusta lainattu)

Tuo klassikko jälkkäri vie kielen mennessään. Se on taivaallinen.

Tälläkin kertaa Kosmos oli taas täyden 5 tähden arvoinen niin ruuan, kun palvelunkin osalta. Kosmos kuuluu ehdottomasti itseään arvostavan kulinaristin paikkoihin, missä on must käydä ainakin kerran vuoteen.  Ja se monen mielestä pakollinen paha eli narikkamaksu hoituu näppärästi pöydän laskun yhteyteen. Tosin Kosmoksen vanhanliiton ovimiehet hoitavat homman niin tyylikkäästi, että paatuneinkin insinööri, jolla on nuoruudesta asti ollut käsittämätön inho tätä arvostettua ammattikuntaa kohtaan, saattaa jopa lähtiessä avata lompakon nyörejä ja todeta: ” olipas hyvää palvelua, jättäisin tippiä, mutta kun mulla on vaan tää kortti”

LäskinPojan tähdet

Ruoka 5/5
Palvelu 5/5
Hinta / laatu 5/5


Muita annoksia

Suomalainen antipasto


Graaviporoa


Lohi hässäkkä 


Chateaubriand 


Kuhaa ala Kaurismäki 

maanantai 28. elokuuta 2017

Ravintola Pizza Hunt, Pärnu



”Onhan se kumma jos reissussa ei ehdi syömään pitsaa vaan pitää koko ajan vetää fine diningiä ja leväkakkuja (siis sushia)” – LäskiPojan velipoika LaihaLäski
Siis velipojan kanssa reissussa ja LäskiPoika dominoinut ruokavalintoja koko reissun, niin olihan se velipojan päästävä vetää pitsa. Pärnun suosituin pitsa paikka TripAdvisor mukaan oli Stefans pizza eli sinne suuntasimme askeleet. No tripadvisoirin suosio näkyi myös ihan oikeassa elämässä. Vaikka oli ti ja lounas aikakin oli jo ohi, oli sinne silti jäätävä jono. Tarjoilijan arvio pöydän saamiseen 20-60min. Eli ei ollut meidän juttu. GPS kohti pitsa paikka numero 2:ta Pitsa hunttia. Ravintola Pizza Hunt ei tarjonnut läheskään samaa miljöötä, kun edellinen, mutta sinne pääsi jonottamatta ja se kävi meille.
Tarjoilija otti meidän tilaukset nopeasti vastaan ja toi samalla meille meidän juomat, lämpimät oluet. Tilattiin kyllä kylmät, eli se laski hieman paikan odotuksia. LäskiPoika ehti jo paikan miljöön ja lämpimien oluiden perusteella manata meidän valintaa, mutta onneksi LäskiPoika oli väärässä.




Paikan pitsat tärähtävät pöytään ja Wow. Jos maku on vielä yhtä hyvä, kun ulkonäkö niin meillä tuli oikea valinta. Molemmilla oli samat täytteet eli naudanlihaa, punasipulia, herkkusieniä ja bbq kastiketta. Sekä tietysti todella paljon juustoa, sillä erotuksella, että LäskilläPojalla oli pannupitsa ja velipojalla oli perinteinen ohut pohjoinen pitsa. Molemmat versiot olivat erinomaisia. Ja kun vielä kalja numero 2 oli kylmä niin isot suositukset Pizza Hunt ravintolalle.

LäskinPojan tähdet
Ruoka 4/5
Palvelu 3/5

Hinta/laatu 4/5

sunnuntai 27. elokuuta 2017

Ravintola Argentiina, Tallinna




Läskipoika on kuitenkin eritäin kova pihvifani, vaikka nyt usein tuleekin syötyä muuta, kun pihviä. Osa syy siihen tietysti on se, että Suomessa pihvit ovat jäätävän hintaisia, epävarmuus lihanlaadusta sekä kokin ammattitaidosta paistaa pihvi juuri siihen kypsyyteen mihin se on haluttu. Suomessa on valitettavan usein joutunut pihviannoksen palauttamaan, koska pihvin kypsyys on ollut ihan muuta mitä on pyydetty. Se on harmi. Suomessa loistavia pihvejä tarjoilee Goodwin ja Stefan’s stakehouse. Niissä ei ole joutunut pettymään. Mutta varsinkin jälkimmäinen ei ole kukkarolle ystävällinen. Näistä syistä ulkomailla on kiva syödä pihviä, se on melkein aina oikein paistettu ja kukkarokin hymyilee, kun ei tarvitse ihan laarinpohjia kaapia.

Läskipoika oli kuullut, että Tallinnassa, LäskinPojan suosikki kaupungissa on hyvä pihvipaikka, ravintola Argentiina. Missä on hiiligrillillä vedetyt läskit.
Nyt tuli taas käytyä Tallinnan päässä ja kohteeksi valikoitui juuri ko. ravintola.

Ravintola Argentiina sijaitsee ”hieman” kauempana poispäin vanhasta kaupungista. Onneksi taksilla LäskiPoika oli hetkessä Argentiinassa. Paikka oli todella täysi, kun vielä viimeiset lounas safkaajat mättivät lounasta naamariinsa. Vaikka meitä oli seitsemän hengen seurue, löytyi meille tästä huolimatta pöytä nopeasti.
Porukalla päästiin pöytään ja tarjoilija toi menut, mutta miksi helvetissä se ei ottanut juomatilausta samaan aikaan. Juomatilausta ja sen jälkeen juomien tuloa sai kyllä odottaa aivan liian pitäkään. Eli aloitus ei ollut kovin vahva. Siis alkuun ihan perusmunaus.  

Juomat tuli pöytään ja samalla saatiin sitten safkatkin tilattua. LäskiPoika otti alkuun lohicevichen ja pääsafkaksi 400g tenderloinpihvin, raakana. Lisukkeena oli grillattua maissia ja kastikkeen virkaa hoiti paikan oma spesiaali chimichurri.
Safkat tulivat rivakasti, mikä sopi LäskillePojalle hyvin, koska kohteessa oli jo jäätävä nälkä.


Lohiceviche oli tosi iso annos ja hyvän näköinen. Limeä purskautus safkaan ja sen jälkeen lohta kohti ruokamyllyä, eli suuta. Lohi maistui lohelle ja ravut ravulle, mutta annos oli kyllä jotain ihan muuta, kun kunnon cevicheä, ihan kun lohi olisi keitetty ja sen jälkeen laitettu hetkeksi limemarinadiin. Annoksesta puuttui se lohen ja rapujen pehmeys mitä kunnon cevichessä on. Samoin annos oli snadisti mauton, valkosipulia, chiliä ja korianteria olisi saanut olla reilusti lisää.


Pihviannos tärähti sopivasti jatkoksi pöytään, ja täytyy sanoa, että oli pihvillä kokoa, siitä ei voi ainakaan mitään huonoa sanoa. Samoin pihvi oli paistettu pyydettyyn kypsyyteen. Pihvi oli maukas ja varsinkin kun hieman lisäsi suolaa, niin makukin oli kohdallaan. Lihan laadusta täytyy antaa snadisti miinusta, pihvissä oli muutama todella jänteinen kohta mitkä jäi, jopa LäskinPojan lihamyllyssä syömättä.
Maissi oli hyvin grillattu rapeaksi, joten se oli soivapeli, samoin talon oma chimicurri oli erittäin hyvä.
Maha tuli tällä setillä juuri sopivan täyteen ja omasta painostaan nykyään huolissaan oleva LäskiPoika jätti jälkisafkan suosiolla syömättä.


Kavereiden surf & turf annos oli kuulemma ihan ok, tosin pihvin pala oli todella pieni ja grillatut ravut vaativat taistelun ennen, kun olivat syömäkelpoisia eli tämän paikan surf & turf annos olisi petyttänyt LäskiäPoikaa.

Ravintola Argentiina oli siis ihan ok, ja varmasti voin käydä uudestaan mutta snadisti jäi hampaankoloon se alku odottelu sekä lihan huono laatu, jotta ei ihan seuraavalla kerralla tarvitse mennä. Kuitenkin hyviä pihvejä tarjoilee moni muukin paikka Tallinna cityssä, vaikka aina se pihvipaikan hiiligrillillä vedetty iso pihvi on omalukunsa.

www.argentiina.ee

LäskinPoijan tähdet

Ruoka 3/5
Palvelu 3/5

Hinta/Laatu 4/5