LäskiPojan suosikkeihin
pitkään kuulunut ravintola Kosmos ei pettänyt edelleenkään. Kosmos kuuluu ehdottomasti vanhanliiton ravintola
eliittiin Stadin ravintolamaailmassa. Kosmos on perustettu vuonna 1924 ja ollut
samalla omistajasuvulla koko ajan. Kosmos paikkana kunnioittaa vanhoja kunnon
ravintolaperinteitä. Ruoka on puhtaista hyvistä raaka-aineista valmistettua
konstailematonta ruokaa, jossa näkyy hyvin kotimaisen keittiön vaikutteet. Samoin
ravintolassa on vanhanliiton vahtimestari tummassa puvussa ottamassa asiakkaat
vastaan, sekä huolehtimassa heidän päällysvaatteista ja laukuista ruokailun
ajan. Tätä sukupuuttoon kohta päättyvää vahtimestari palvelua kaipaisi moniin
muihinkin ruokapaikkoihin. Ja tähän täytyy vielä todeta, että Kosmoksen
vahtimestarit ovat vanhojen dinosaurusten eliittiä. On todella mukava tulla
ravintolaan, kun ovi avataan ja toivotetaan asiakas tervetulleeksi ja heitetään siinä samalla pienet small-talkit.
Samoin mukavaa on, että takeille on oma vartioitu paikka eikä niitä tarvitse
asetella tuolien sarjoille tai sohville jonne ne eivät kuulu. Myös tarjoilija
kaarti edustaa vanhaaliittoa, mustissa liiveissä ja valkoisissa
kauluspaidoissa, puhumattakaan myös heidän ammattitaidosta. Henkilökunnan
puolesta Kosmos on ihan ehdotonta Stadin eliittiä.
Kosmoksen miljöö on juuri niin rento, mutta
juhlallinen, että ei ole väärin tulla Kosmokseen syömään juhlavassa asussa
taikka sitten ihan smart-casual pukukoodia noudattaen.
Ruoka on ollut joka kerta
aivan taivallista ja siitä ei tarvitse sen enempää kertoa.
Tällä
kertaa LäskiPoika veti alkupalaksi sienipihvejä, uunipunajuurta sekä jugurttia.
Annos oli loistava, kotimaiset metsäsienet maistuivat juuri siltä, kun niiden kuuluikin
maistua, kotimaiselta metsältä. Uunipunajuuret olivat sopivan rapeita ja niiden
kanssa jugurttikastike toimi todella hyvin.
Pääruokana oli tietysti Kosmoksen klassikko annos eli
tartarpihvi. Kosmoksen tartarpihvi on ehdottomasti yksi parhaita mitä olen
missään syönyt, Stadin paras heittämällä. Siinä ei ole mitään liikaa eikä
mitään liian vähän. Mitään ei ole sotkettu vaan itse saa komponentit sotkea
miten haluaa.
Jälkiruokana toimi Kosmoksen
klassikko annos jäädytettyä suklaakakkua Nina Lincolnin tapaan, joka on ollut
listalla jo 30 vuoden ajan ( Alunperin Englantilaisen kilpa-autoilijan
antama
ohje on peräisin 1970-luvun
formula-kuljettaja Jochen Rindtin
suomalaisen puolison keittiöstä.- kosmoksen
menusta lainattu)
Tuo klassikko jälkkäri vie
kielen mennessään. Se on taivaallinen.
Tälläkin kertaa Kosmos oli taas
täyden 5 tähden arvoinen niin ruuan, kun palvelunkin osalta. Kosmos kuuluu
ehdottomasti itseään arvostavan kulinaristin paikkoihin, missä on must käydä
ainakin kerran vuoteen. Ja se monen
mielestä pakollinen paha eli narikkamaksu hoituu näppärästi pöydän laskun
yhteyteen. Tosin Kosmoksen vanhanliiton ovimiehet hoitavat homman niin
tyylikkäästi, että paatuneinkin insinööri, jolla on nuoruudesta asti ollut käsittämätön
inho tätä arvostettua ammattikuntaa kohtaan, saattaa jopa lähtiessä avata
lompakon nyörejä ja todeta: ” olipas
hyvää palvelua, jättäisin tippiä, mutta kun mulla on vaan tää kortti”
LäskinPojan tähdet
Ruoka 5/5
Palvelu 5/5
Hinta / laatu 5/5
Muita annoksia
Suomalainen antipasto
Graaviporoa
Lohi hässäkkä
Chateaubriand
Kuhaa ala Kaurismäki
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti