Maailman paras ravintola
Paul Bocuse L’Auberge Du Pont de Collonges
Lyon, Ranska
Palataan aikakoneella
takaisin menneisyyteen ja vuoteen 2010 milloin kaikki alkoi.
Olin aina ollut huono
tekemään ruokaa, mutta sitä vastoin kaksin verroin kovempi poika syömään.
Analysoisin itseni kaveriksi, joka on kuitenkin enemmän perso, kun nirso. Mutta
vielä 2000-luvun alussa olin aika kypsymätön ruokatottumusten kanssa.
Fetajuusto oli aika eksoottista ja pihvit vedettiin aina varmuuden vuoksi täysin
well done kengänpohja meiningillä. Pikkuhiljaa kiinnostus kohti ”kulinarismia”
alkoi kehittymään, ja kun sain vielä hyvän ystäväni innostumaan asiasta oli
suunnitelma selvä. Jos aloitetaan ”fine dining” meininki niin aloitetaan sitten
isosti.
Ei muuta, kun varatiin pöytä
Paul Bocusen Lyonin gastronomic paikasta. Paikasta, jolla ollut kolme tähteä
vuodesta 1965 asti. Eli pelattiin varman päälle, että ei mene eka kerta
munille. Ja ei mennyt. Paul Bocuse oli ja on edelleen paras safkajuttu, mitä
minä olen kokenut. Tosin silloin ei ollut tietenkään paljoa vertailukohtia,
mutta silti ei mikään muu paikka ole päässyt edes lähelle samaa suoritusta, kun
Bocuse.
Tuli saman kaverin kanssa nyt
puhetta, että pitäisikö käydä Paulilla uudestaan, ja tultiin siihen tulokseen,
että ei. Annetaan sen pysyä juuri niin hienona ja pyhänä kokemuksena, kun se
oli.
Itse ravintola kokemuksesta
voin kertoa, että se ole pikemminkin tapahtuma joka vedettiin huippuunsa
hiottuna alusta loppuun. Hovimestari kavalkadi oli vastassa ravintolan pihassa
ja kaikki alkoi siitä, kun he avasit meille taksin oven. Taksista meidät
ohjattiin suoraan meidän pöytään. Nyt ei tarvinnut odottaa, että joku jaksaa
tulla kysymään mitä mahdetaan juoda. Ruoka- ja juomalistat tulivat välittömästi
pöytään ja samalla tiedusteltiin alkudrinkit ja kerrottiin menuista ja kuulemma
viini tyyppi tulee kohta kysymään meidän viinitilauksen. Viinilista auki, ja ei
helvetti ensimmäisen sivun kallein viini maksoi 8000€ / pullo ja eipä tainnut
olla ensimmäisellä, eikä toisellakaan sivulla juuri alle 500€ viinejä. Tuli
kylmä hiki, se viinityyppi tulee kohta kysymään tilaukset ja joudutaanko me
helvetti tilaamaan vettä. No viinityyppi tuli ja kuitenkin kysyttiin, että mitä
hän mahdollisesti suosittelisi meidän valittujen menujen kanssa. Ensimmäinen
ehdotus 350€, toinen 275€ kolmas 190€. No tajusi viimein et ollaan ihan persaukisia
tyyppejä ja suositteli meille sitten pari vaihtoehtoa 99€ ja 79€ viinit. Otettiin
se 79€ viini.
Safka annoksissa oli
hummeria, kalaa, kyyhkystä, juustoa, suklaata, leivoksia. Siis loistavaa
ruokailu ilotulistusta. Kyyhkynen oli kyllä kovin suoritus. Aluksi kun maistoin
pelkkää kyyhkystä, niin tuli pettymys, kuivakkaa ja mautonta lihaa. Uusi
yritys, kyyhkystä ja kaikkea mahdollista lisuketta mukaan. Ja ei saatana yhdessä
kastikkeiden kanssa kyyhkynen suli
suuhun ja annoksesta meinasi lähteä taju. WOW
Jälkiruokana oli juustot ja
snadit suklaat. Olin tottunut siihen, että jos ravintolassa ottaa juustot
jälkiruuaksi, niin sieltä tulee 2-4 pienen pientä palaa juustoja ja joku snadi
klöntti jotain hilloketta. Täällä oli hieman toisin, kun oli juustojen aika,
vyöryi meidän pöydän viereen siis ihan jäätävän kokoinen juusto kärry, ja
tarjoilija kysyi mitä halutaan ja kun neljännen valinnan jälkeen vielä
kysyttiin ”what else”, ei kehdannut ottaa enempää. Taas oli suomipojalla
ihmettelemistä. Samanlainen show tapahtui jälkiruokavaunun kohdalla.
Siinä vaiheessa se kolmioleipä alkoi
harmittamaan, mikä syötiin hotellilla alkupalaksi, kun ajateltiin et ei niistä
fine dining annoksista kuitenkaan se nälkä lähde, no kyllä lähti. Kottikärryt
olisivat olleet mukavat kapistukset, joilla olisi ollut kiva kärrätä oma ruho
ravintolasta takaisin hotellille.
Tämä paikka asetti tietyt
kriteerit kaikille tuleville arvosteluille ja tästä oli hyvä lähteä eteenpäin.
Kuvat kertokoon loput tarinasta. Koko kokemus oli mieltä hyvällä tavalla
järkyttävä, palvelusta ruokaan. Tämän ravintolan takia jo kannattaa lähteä
Lyoniin.
Monia varmasti kiinnostaa,
paljonko tuo lysti maksoi. Paljon, mutta kaikki on suhteellista. Paljon menee
rahaa, jos lähtee Stadin yöhön heittelee nilkkoja pitkän kaavan mukaan, paljon.
Ja lopputulos on tuossa jälkimmäisessä vaihtoehdossa paha olo ja morkkis…
ainakin allekirjoittaneella. Loppulasku tippien kera oli 250€/ äijä. Verrokkina
voin kertoa, että Suomen ainoassa kahden tähden paikassa, mitä tosin enää ei
ole, maksoi ilta suurin piirtein saman verran, mutta siellä jäi nälkä ja tuli
snadi hatutus.
Ruoka: Omaa luokkaansa
Palvelu: Omaa luokkaansa
Hinta/laatu 5/5
P.S ja oli todella hienoa, että myös itse vanha
herra Mr. Pauli oli paikalla ja saimme tavata hänet
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti